Як вибрати насос для свердловини?

Статті
06.04.2021 15:00

Як вибрати насос для свердловини?

В регіонах, де відсутнє централізоване водопостачання, наприклад, в селах, дачних селищах, джерелом води в домогосподарствах найчастіше виступає свердловина або колодязь. Для організації безпроблемного водозабору з таких ресурсів використовують насосне обладнання. Як підібрати свердловинний насос, його типи, на які характеристики звертати увагу - розглянемо в цій статті.

Примітка: якщо ви замовляли буріння свердловини в спеціалізованій компанії, то вам повинні були видати паспорт об'єкта із зазначенням всіх характеристик і параметрів водозабору. Іноді в документі навіть написані рекомендовані моделі обладнання, в інших випадках його порадить майстер - тоді питання, як вибрати насос для свердловини, втрачає актуальність. Коли свердловина зроблена самостійно, вам на допомогу наш матеріал.

Різновиди насосів

Існують 2 групи обладнання по розташуванню щодо точки забору води - поверхневі й заглибні. Якщо мова про викачування води з глибини, найчастіше вибирають другий тип - насоси могутніше і краще підходять для застосування в свердловинах. Як вибирати насос для свердловини? Розповімо про особливості кожного виду.

Поверхневе обладнання

1.jpeg У воді постійно знаходиться тільки шланг, безпосередньо насос залишається на землі. Як правило, застосовується для забору чистої рідини з відкритих водойм, а також резервуарів, використовується в системах крапельного поливу. Іноді поверхневий насос застосовують у відносно неглибоких колодязях та свердловинах - до 8-10 метрів.

Як вибирати насос для свердловини, якщо потрібно поверхневе обладнання? Пристрої бувають трьох типів:

  • Поверхневі вихрові насоси - призначені в основному для чистої води, яка може містити включення газів. Погано справляються з твердими частинками, тому з саморобними свердловинами, де високий ризик появи піску і мулу у воді, їх не використовують.
  • Поверхневі відцентрові насоси здатні працювати з невеликими вкрапленнями піску в воді.
  • Поверхневі багатоступінчасті насоси - підвид відцентрових насосів. Це потужні моделі з високою продуктивністю, напором і ККД. Крім того, можуть перекачувати воду, яка містить домішки діаметром до 0,2-0,4 мм, тобто їх можна використовувати і з забрудненої рідиною.

Важливо: перед запуском необхідно заповнити корпус водою, працювати «на суху» пристрою протипоказано!

У точці забору води в насосах передбачений зворотний клапан - це потрібно для попередження гідроудару в системі. Обладнання може працювати самостійно і в якості компонента насосної станції. Можна також організувати автоматизовану подачу води і створювати запаси рідини, якщо передбачити в системі резервуар для акумулювання води і автоматику.

Як вибрати занурювальний насос: його специфіка

2.jpeg При глибокій свердловині ( більше 8 метрів, а такі зазвичай і бурят) раціональним виходом стане покупка глибинного, або насосу - обладнання, яке розташовується повністю під водою. У цих пристроїв двигуни відцентрового типу, в залежності від моделі можуть бути передбачені захист від перевантажень і короткозамкнений ротор. З урахуванням принципу роботи, а також типу перекачує механізму виділяють чотири різновиди глибинних насосів:
  1. Відцентрові свердловинні насоси - в якості робочого елемента виступають шестерні, їх кількість розрізняється в різних моделях. Якщо думаєте, як вибрати занурювальний насос для свердловини, щоб він служив якомога довше, зупиняйтеся на відцентровому. У нього гідні продуктивність і напір, він майже не шумить і мало вібрує. Ще один плюс - викачує воду з незначними твердими домішками. Вибір глибинного насоса відцентрового типу виправданий для артезіанських свердловин (є моделі, які можуть викачувати воду зі 100 м глибиною), а ще техніка компактна (можна розташувати навіть в свердловині від 8 см).
  2. Шнекові насоси для свердловин - тут робочим елементом є шнек , або гвинт. За продуктивністю поступаються відцентровим, але вони прості в експлуатації, є моделі з малим діаметром. Якщо у воді багато твердих частинок, шнековий насос краще не використовувати. Зате він підходить для рідини з вмістом мулу або глини. Це хороший вибор, якщо потрібно організувати автономне водопостачання в побуті.
  3. Вихрові насоси для свердловин - робочим механізмом виступає колесо з пазами. Якщо потрібно вибрати занурювальний насос з високим напором потоку, то Вихровий стане хорошим варіантом, але пам'ятайте, що у нього низька продуктивність - ККД часто не доходить до 45%.
  4. Вібраційні насоси для свердловин - робочим елементом є поршень. Це недороге обладнання, зручне у використанні, монтажі і ремонті, але його недоліком називають високий рівень вібрації. Чим це небезпечно? Через постійні сильних вібрацій свердловина може прийти в непридатність - утворюється мул, що тягне засмічення фільтра, обвалюються стіни. Якщо потрібно підібрати насос для свердловини, тобто працювати з чистою питною водою, вібраційні - не найкраще рішення. Устаткування підійде для так званої технічної рідини - при осушенні штучних і природних водойм, перекачуванні забрудненої води.

Якщо з робочим середовищем і типом пристрою все зрозуміло, ось кілька конкретних порад, як вибрати глибинний насос для свердловини:

  • Розташування дроти насоса і діаметр свердловини по внутрішній стороні. Якщо кабель проходить вгорі, пристрій має бути на 1-2 см менше, ніж внутрішній діаметр. При бічному розташуванні проводу ця різниця збільшується до 3-5 см.
  • Відстань між корпусом насоса і стінками свердловини. Якщо воно більше 8 см, то оснастите обладнання охолоджувальним кожухом для запобігання перегріву.
  • Довжина кабелю має значення. Якщо її недостатньо, і ви збираєтеся подовжувати провід, уточніть цей момент перед покупкою. Добре, коли в моделі передбачена сполучна муфта: в такому випадку ви не порушите гарантійні умови виробника, якщо вирішите трохи подовжити кабель.

Який насос краще для свердловини - поверхневий або занурювальний? Найбільш важливий момент, що впливає на остаточне рішення, - тип водозабірної установки і, відповідно, висота, на яку доведеться піднімати воду. Наприклад, для абиссинского колодязя, що встановлюється максимум на 9 м в глибину, підійдуть поверхневі моделі насосів. Якщо ж у вас система фільтрації або артезіанська свердловина, поверхневий не витримає навантаження, тут потрібен погружной.

При виборі свердловинного насоса пам'ятайте і про гучність. Як правило, поверхневі працюють голосно, а тому для організації комфорту на дачі або в будинку для постійного проживання необхідно ставити обладнання в окремому закритому приміщенні або спорудити дерев'яний короб.

Як підібрати насос для свердловини за технічними характеристиками: критерії

3.jpeg Розглянемо, які параметри безпосередньо насоса мають найбільше значення.

  • Продуктивність. Чи означає, який обсяг води за конкретний час може забезпечити обладнання. Вимірюється в літрах або в кубометрах на годину. Майте на увазі, що сам насос повинен забезпечувати потребу в воді мінімум на 50%, при цьому рідина в свердловині повинна встигнути набиратися (це називається дебетом свердловини, і про нього скажемо далі). Як вибрати насос для свердловини по продуктивності? Перерахуйте на папері всі крапки водозабору в будинку (наприклад, пральна машина, 2 раковини, унітаз, душ, ванна і ін.), А поруч вкажіть витрата для кожної. Підсумуйте всі значення і розділіть на 2 - це буде мінімальна продуктивність, яка вам потрібна.
  • Напір. Чи означає висоту, на яку обладнання здатне підняти воду, і вимірюється в метрах. Крім висоти, параметр впливає на тиск в конкретній точці водозабору. Як вибрати глибинний насос, щоб не помилитися? Передбачте запас напору в межах 10-15%. Розрахунок простий. Припустимо, глибина свердловини - 25 м, піднімати воду треба на 5 м. Визначаємо потрібний запас: (25 + 5) * 0,15=4,5 м. Підсумовуємо запас і загальну висоту: 25 + 5 + 4,5=34, 5 м. Максимальне значення напору в даному випадку - від 34,5 м.
  • Максимальна глибина занурення (в цілому в воду, але не в свердловину!). Припустимо, глибина свердловини - 20 м, відстань від її поверхні до рідини (так зване дзеркало) становить 8 м, тобто товща води - 12 м. Глибина занурення насоса повинна бути мінімум 12 м.
  • Захист від перегріву. Від того, наскільки інтенсивно ви збираєтеся використовувати обладнання, залежить підбір свердловинного насоса. Навантажувати пристрій до межі не рекомендується, але ситуації бувають різними. Якщо припускаєте, що можуть бути критичні навантаження, зупиніться на моделі з термореле. Якщо двигун перегріється, техніка автоматично відключиться.
  • Захист від роботи «всуху». Якщо рівень води в свердловині помітно знизиться, насос самостійно відключиться. Особливо ця функція цінуйться, коли рівень води падає з природних причин, наприклад, через сезонних чинників.
  • Напруга. Воно ж призначення - побутові або професійні установки. Як вибрати свердловинний насос? Обов'язково уточніть, від якої мережі працює обладнання. Якщо вам потрібен агрегат для побутових цілей, підійде однофазная модель. Для професійного використання створені трифазні пристрої, але вони складніше в конструкції і дорожче.
  • Як правило, всі характеристики вказуються в описі до товарів. Якщо щось не зовсім зрозуміло, звертайтеся до консультантів магазину за додатковою інформацією.

    Підбір глибинного насоса з урахуванням характеристик свердловини

    4.jpeg



    При покупці насоса значення мають параметри не тільки самого пристрою, але і свердловини, в якій воно буде працювати.

    • Внутрішній діаметр і глибина свердловини. Про ці характеристиках ми вже говорили. Насос повинен бути менше труби свердловини в діаметрі і забезпечувати достатній напір.
    • Статичний рівень води, або відстань до дзеркала - впливає на глибину занурення обладнання.
    • Динамічний рівень води - глибина, до якої опускається вода, коли насос її викачує. Один з найбільш значущих параметрів при виборі насосу, так як працювати без рідини йому не можна.
    • Дебіт - це обсяг рідини, який можна викачати за конкретний час. Залежить від статичного і динамічного рівнів води і розраховується за нескладною формулою.


    • V * Нвдін - Нстат)=D




      V - продуктивність в кубометрах на годину;

      Нв - висота води, тобто різниця між глибиною і статичним рівнем води;

      Ндін - динамічний рівень;

      Нстат - статичний рівень;

      D - дебіт.

    • Фільтри в свердловині. Краще, щоб вони були, так як не кожна модель здатна працювати з різними домішками у воді.

    Вибір свердловинного насоса з урахуванням цих параметрів - запорука того, що обладнання прослужить вам багато років і буде на відмінно справлятися з поставленими завданнями.

    Висновок: який насос вибрати для свердловини?

    Все залежить від передбачуваного навантаження, чистоти води і глибини свердловини. Якщо бурінням займалися не професіонали, а ви самі з такими ж друзями-аматорами, ваш вибір насосу - це моделі, розроблені для функціонування в складних умовах, оскільки самостійно зроблені свердловини зазвичай схильні до забруднень і швидким руйнуванням.

    Слідкуйте, щоб потужність і швидкість роботи пристрою були оптимальними, що не маленькими і не великими. В іншому випадку техніка або не забезпечить потрібної кількості води, або буде працювати «всуху», що загрожує поломками.

    Матеріал шланга майже не впливає на вибір насоса для свердловини, так як його можна замовити окремо, але кращим вважається пластик. Гума поступається тим, що з часом стінки шланга злипаються, це заважає нормальній роботі обладнання.

    Все ще не знаєте, який насос для свердловини вибрати? Телефонуйте або пишіть нашим менеджерам - проконсультуємо і порадимо модель для вашої ділянки.


    Товари в статті

    Також Вас може зацікавити


    !***!дана знижка застосовується при реєстрації через цю форму і діє тільки на одне замовлення з необмеженою кількістю товару в кошику

    Натискаючи на кнопку, я приймаю 
    умови угоди.