Як вибрати компресор повітряний: види, пристрій і принципи роботи

Статті
22.01.2021 13:39

Як вибрати компресор повітряний: види, пристрій і принципи роботи

Головний робочий елемент у всіх машинах, які працюють на стиснутому повітрі - пневматичний компресор.

Для чого потрібен пневмокомпресор:
  • підключення пневматичного інструменту і технологічного обладнання на промислових підприємствах, будівельних об'єктах;
  • пескоструйка - очищення металу, дерева, бетону від старої фарби, бруду, іржі;
  • сушка поверхонь;
  • підключення фарбопультів для покриття поверхонь лакофарбовими складами;
  • накачування автомобільних шин;
  • мийка автомобілів;
  • закачування газу в побутові та виробничі балони;
  • очищення засмічень з робочих місць в виробничих цехах;
  • роботи в домашньому господарстві, в гаражі і т.д.

Якщо ви живете в міській квартирі, то можна обійтися і без повітряного компресора. Але, якщо у вас приватний будинок, гараж, домашня майстерня або ви плануєте займатися ремонтом або мийкою автомобілів, то пневмокомпресор полегшить вашу домашню роботу і стане незамінним, якщо ви займетеся бізнесом - фарбуванням або ремонтом.

Критерії вибору компресора

Вітчизняні та зарубіжні виробники пропонують користувачам велику кількість моделей пневмокомпресорів на будь-який технологічний процес і бюджет.

Компресори повітря розрізняються за такими параметрами:

  • конструкція - масляний або безмасляний компресор;
  • поршневий, гвинтовий і спіральний;
  • з прямим або ремінним приводом.

    Які технічні характеристики компресорів повітря підійдуть вашим потребам?
  • Вибираємо компресор масляного або безмасляного типу

    Всі компресори виконують функцію стисненого повітря в магістралі пневматичного інструменту. Який компресор вибрати для виробничих цілей і для будинку - масляний або безмасляний?

    0_2.jpeg

    Масляний компресор

    У Пневмокомпресор масляного типу є система мастила, призначена для мінімізації нагріву внаслідок тертя. Масло забезпечує герметичність насоса, деталі інструменту менше зношуються, і зменшується гучність.

    Якщо пневматичний компресор буде працювати з фарбопультом, то потрібно врахувати те, що в деяких моделях не виключено попадання масла в фарбу. Робимо висновок - фарбувати автомобіль складом, в якому може з'явитися масло, справа небезпечна. Можна, звичайно, ризикнути. Для цього потрібно встановити новий повітряний фільтр, проконтролювати рівень масла.

    Для будь-якої іншої фарбування, наприклад, фасаду, масляний компресор підійде ідеально.

    0_1.jpeg Безмасляний компресор


    У таких Пневмокомпресор масло теж є, але воно не контактує з повітряним потоком. Результат - відсутність домішок в подається в систему стислому повітрі. Масляні компресори мають невеликі габарити і не вимагають частого і складного обслуговування.

    Безмасляні Пневмокомпресори затребувані в меблевому виробництві і малярських майстерень.


    Як працює повітряний компресор

    Пневмокомпресор не тільки перекачує атмосферне повітря, а й нагнітає його в ресивер - металевий балон. Ресивер, в залежності від конструкції компресора повітря, має вертикальне чи горизонтальне розташування.

    3.png Головний параметр Пневмокомпресор - тиск повітря на виході. Для його визначення використовується манометр, який дає можливість користувачу бачити і регулювати робочий тиск. Зауважимо, що в повітряних компресорах відсутня функція регулювання кількості обертів на хвилину. Ви можете регулювати тільки тиск.

    Блок автоматики підтримує задану користувачем ступінь стиснення. Якщо в балоні тиск падає, блок автоматично включає компресор, закачує в ресивер достаточне для продовження роботи кількість стисненого повітря, який прямує з повітряного компресора на підключений за допомогою швидко-або різьбових конекторів пневмоінструмент.

    Повітряний компресор працює від бензинового або електричного приводу. Який компресор вибрати для невеликої майстерні, будинку або виробничих потреб? Які параметри повітряного компресора будуть відповідати технічним умовам? Вибір компресора - завдання непросте, якщо ви не орієнтуєтеся в моделях, які пропонують виробники.

    Який компресор вибрати - бензиновий або електричний

    Для побутових потреб, СТО, автомийки, фарбувальної камери правильний вибір - електричний компресор повітря, оскільки електродвигун:

    • не вимагає складного обслуговування;
    • має великому ресурс;
    • можна підключити до мережі 220В або 380В.

    Бензиновий компресор вибрати можна, якщо для користувача важлива його висока потужність. При цьому такі машини досить важкі, а двигун внутрішнього згоряння вимагає уваги, частого технічного обслуговування і експлуатаційних витрат.

    Щоб вибрати компресор електричний або бензиновий, зверніть увагу на його параметри, що визначають і якість роботи, і довговічність.

    Який компресор вибрати - гвинтового або поршневого типу

    Пропонуємо вашій увазі особливості кожної конструкції.

    4.jpg Поршневий компресор

    У компресорі поршневого типу стиснення повітря відбувається за рахунок руху поршнів в циліндрах. Кожен циліндр має пару клапанів - впускний і випускний. Через впускний клапан повітря в циліндр всмоктується. Випускний клапан подає в систему стиснене повітря.

    Схема, як бачите, проста і тому популярна. Поршневі компресори залучають простою конструкцією, нескладним обслуговуванням і, головне, невисокою ціною. Якщо потрібно підібрати компресор з технологічними характеристиками, придатними для побутових потреб або завдань невеликого виробництва, то поршневий агрегат буде вірним вибором. Але майте на увазі, що встановлювати такий компресор повітря можна в приміщеннях, оснащених системою вентиляції і відведенням вихлопних газів.

    У двигуні внутрішнього згоряння поршень переміщається по циліндру. Для зниження сили тертя в ДВС обов'язково повинна бути система мастила. Це означає що:

        • Необхідно своєчасно замінювати масло.
        • Щоб частинки масла і вологи не потрапляли в повітряну систему, потрібно встановити систему фільтрації. Це збільшить ціну пневматичного компресора, але без фільтра неможливо буде працювати на фарбуванні, кондитерському виробництві і ряді інших виробництв.
        • Потрібно буде постійно стежити за рівнем масла.

    Ресурс поршневого Пневмокомпресор становить кілька десятків тисяч мотогодин, а ККД - 75%.

    5.jpg

    Гвинтовий компресор

    Порівняно з поршневими аналогами гвинтові агрегати вимагають більш складного обслуговування. Компресори гвинтового типу забезпечують більш високий тиск в системі і привертають ККД 95% і моторесурс, який становить 100 і більше мотогодин.

    У компресорі гвинтового типу сила тиску повітря створюється обертовими гвинтами. Повітря в різних конструкціях рухається:

    • уздовж осі обертання мотора;
    • під дією відцентрової сили, створюваної обертовими лопатями колісного ротора.

    Продуктивність гвинтових компресорів може досягати 12 тис. Літрів в хвилину. Гвинтовий компресор потрібен там, де необхідно забезпечити:

    • подачу ідеально чистого повітря;
    • тривалу цілодобову безперервну роботу;
    • мінімум енерговитрат;
    • мінімум шуму.

    Продуктивність гвинтового Пневмокомпресор становить 500-12000 літрів в хвилину.

    spiral.jpg


    Спіральний компресор

    Це різновид агрегату гвинтового типу. Різниця в тому, що осі роторів не паралельні. В результаті пристрій більш компактнийпро, але має недолік - дороге обслуговування складного механізму.

    Який компресор краще - прямого або ремінного типу

    Тип передачі визначає такі параметри компресора, як продуктивність, термін експлуатації, потужність і тривалість безперервної роботи.

    7.jpg

    Прямий привід

    Коаксіальний привід - нескладна технологічна схема, яка використовується виключно в компресорах поршневого типу. Тут все гранично просто - колінвал (ротор) безпосередньо з'єднаний зі статором. У конструкції відсутні шестерні і маховики. Переваги прямого приводу - мінімум деталей і, як наслідок, невелика вага, простий недорогий ремонт .

    Недолік - невисока продуктивність, схильність до швидкого нагріву і перегріву. Для тривалої роботи Пневмокомпресори з прямим приводом не годяться і тому використовуються в домашньому господарстві.

    8.jpg

    Ремінний привід

    Ця конструкція являє собою пару коліс, провідне і ведене колесо, з'єднану ремінною передачею. Привід завжди захищений кожухом, що перешкоджає попаданню на деталі, що обертаються сторонніх предметів. Провідне колесо, крім передачі моменту обертання, забезпечує охолодження механізму.

    Ремінна передача використовується як в агрегатах гвинтового і поршневого типу і має такі переваги:

    • обладнання не перегрівається, оскільки для підтримки робочої температури використовується обдув;
    • двигун має захист від поломки, оскільки в критичній ситуації першим порветься ремінь;
    • можливість позитивної роботи навіть в умовах великих навантажень;
    • висока продуктивність і робочий ресурс.

    Є у ремінних пневматичних компресорів і ряд недоліків:

    • Повітря в ресивер накачується досить повільно;
    • Конструкція важча і габаритна за рахунок коліс пасової передачі;
    • Потрібно постійно контролювати цілісність ременя;
    • Складне техобслуговування.

    Приймаючи рішення вибрати компресор з ремінною передачею, майте на увазі, що для його установки знадобиться рівна горизонтальна площадка. При невеликому ухилі машина може посилено вібрувати і шуміти.

    Як підібрати компресор за технічними параметрами

    При виборі компресора користувачеві слід орієнтуватися на наступні характеристики:

    • витрата повітря;
    • кількість поршнів;
    • тиск;
    • обсяг ресивера;
    • час безперервної роботи.

    Розглянемо ці параметри докладно.

    1.jpeg

    Витрата повітря

    Від цього параметра залежать всі інші конструкційні та виробничі характеристики пневматичного компресора. У пристрої для будинку цей показник рідко перевищує 200 л/хв. Цього більш ніж достатньо для підключення фарбопульта, пульверизатора, пневмоінструменту, підкачування автомобільних шин. Для професійної роботи компресор вибирають відповідно до технічними характеристиками пневмоінструменту.

    Продуктивність - величина непостійна і залежить від температури атмосферного повітря. Щоб забезпечити стабільну роботу, доцільно підібрати компресор з запасом продуктивності мінімум 50%.

    3.jpeg Поршневая група

    Розрізняють 1-, 2- і 3-поршневі машини. Продуктивність пристроїв в межах:

  • 1-поршневі - від 150 до 200 л/хв;
  • 2-поршневі - від 230 до 420 л/хв;
  • 3-поршневі - від 420 до 520 л/хв.
  • Відповідно розрізняється і споживана потужність агрегатів.


    2.jpeg Тиск


    Для побутового компресора нормальний показник - від 6 до 8 бар. Професійний агрегат з тиском від 8 до 10 бар - оптимальне рішення для домашнього майстра невеликого фарбувального цеху.



    4.jpeg

    Обсяг ресивера

    Не будемо перераховувати обсяги ресиверів різних виробників. Головне те, що в великий ресивер нагнітається велика кількість атмосферного повітря. Це означає, що пневмокомпресор не доведеться часто відключати і за один робочий цикл можна виконати необхідний обсяг робіт. Для побутових цілей більш ніж достатньо ресивера обсягом 6-50 літрів. Для СТО і невеликої майстерні - 100 і більше літрів. На підприємствах для 200 або 500-літрових ресиверів виділяють окремі приміщення.

    5.jpegЧас безперервної роботи

    Час роботи до досягнення критичної температури залежить від наявності системи примусового охолодження. У цьому плані для тривалої роботи безмасляні поршневі агрегати не цілком придатні.

    Як вибрати компресор

    Якщо ви не готові прийняти рішення самостійно, наш інженер підкаже який компресор вибрати відповідно до необхідних технічними параметрами в рамках бюджету. Компанія організувала точки продажів у всіх великих містах України. Доставку замовлень забезпечує Нова Пошта.


    Товари в статті

    Також Вас може зацікавити


    !***!дана знижка застосовується при реєстрації через цю форму і діє тільки на одне замовлення з необмеженою кількістю товару в кошику

    Натискаючи на кнопку, я приймаю 
    умови угоди.
    /home/bitrix/ext_www/sigma.ua/bitrix/php_interface/init.php:476:null
    
    /home/bitrix/ext_www/sigma.ua/bitrix/php_interface/init.php:476:null
    
    /home/bitrix/ext_www/sigma.ua/bitrix/php_interface/init.php:476:null
    
    /home/bitrix/ext_www/sigma.ua/bitrix/php_interface/init.php:476:null