Як вибрати генератор для будинку, дачі та будівництва?

Статті
17.03.2021 18:00

Як вибрати генератор для будинку, дачі та будівництва?

На дачі частенько відключають електрику? Хочете бути більш автономними у плані електропостачання і не залежати від централізованих мереж? З цим допоможе генератор - пристрій, що працює на рідкому або газовому паливі і виробляє електрику для побутових і будівельних потреб.Як вибрати генератор і на які характеристики звертати увагу - розповімо в статті.

Класифікація генераторів за видами палива

Прилад може працювати на бензині, дизелі або газі.Конкретних рекомендацій тут немає - все залежить від ваших потреб.Нижче позначимо плюси і мінуси кожного, щоб ви могли скласти чітке уявлення.

Бензинові генератори

generator-benzinovyy-5-0-5-5kvt-4-kh-taktnyy-ruchnoy-zapusk-grad-5710955_detail_1.jpeg

Одні з найбільш популярних в побуті.Бувають в кожухах з функцією поглинання шуму або у відкритому вигляді.Перед тим як вибрати бензиновий генератор для дому, проаналізуйте його переваги і Мінуси.



Плюси:

  • Щодо не шумить, якщо брати модель в кожусі. Тоді рівень шуму буде приблизно 70 дБ, що порівнянно з роботою пральної машини.
  • Низька ціна в порівнянні з газовими та дизельними аналогами (за умови однакової потужності).
  • Чи не створює проблем при негативних температурах.Навіть якщо на вулиці люта зима, завести бензиновий генератор простіше, ніж інші.

Мінуси:

  • Тривалість безперервної роботи - 5-8 годин, після пристрій треба відключити на кілька годин.Недолік відносний, адже мало кому необхідний цілодобово працює генератор, зазвичай цього часу повністю вистачає.
  • У двигуна не найвищий моторесурс - близько 4 тисяч годин, виключення бувають рідко.Однак це трохи більше 5 місяців безперервної роботи - можете уявити, наскільки немаленька цифра.
  • Відносно висока ціна одержуваного електрики через вартість палива.

Так як вибирають бензиновий генератор найчастіше за компактність і малу вагу, його беруть із собою на вилазки, в походи, на виїзних заходах.В якості резервних домашніх застосовуються рідко.

Дизельні генератори

2.jpeg Є моделі невеликого розміру і побільше. Встановлена ​​в генераторі система охолодження залежить від розміру: в компактних пристроях вона повітряна, у великих (стаціонарних) - водяна, що безпосередньо пов'язано з потужністю.

Плюси:

  • Помітно збільшений ресурс, який може доходити до 40 мотогодин (важливо: мотогодина НЕ дорівнює астрономічному).
  • Може довго працювати без перерви (20 і більше годин).Якщо цікавить, як вибрати генератор для організації тривалих заходів на відкритому просторі або далеких поїздок, дизельний - цілком хороший варіант.
  • Економічний у експлуатації.Перший пункт - знижене споживання в порівнянні з бензиновими на 20-30 відсотків (навіть за умови більшої потужності), другий - дизельне паливо трохи, але дешевше, ніж бензин середньої і високої якості.

Мінуси:

  • Дизельні генератори дуже галасливі.Їх рівень доходить до 100 дБ, що порівнянно з домашнім кінотеатром, включеним на повну гучність.Але рішення проблеми є: або установка в окремому приміщенні (на значній відстані, якщо мова про відкритій місцевості), або використання спеціального кожуха, здатного знизити рівень шуму до 75-80 дБ (можна порівняти з роботою звичайного пилососа або грою на піаніно).
  • Відносно висока ціна.Якщо порівняти два пристрої однакової потужності - дизельне і бензинове, то перше буде дорожче на 20-40%.
  • Як вибирати генератор - в залежності від потреби.Якщо збираєтеся користуватися ним часто і довго, є сенс переплатити за дизельний.Саме його встановлюють на промислових підприємствах, він нерідко виступає основним і постійним джерелом електрики.Якщо генератор потрібен вам час від часу, простіше бензиновий.

Газові генератори

generator-gaz-benzin-sigma-5-0-5-5kvt-4-kh-taktnyy-elektrozapusk-5711321_detail_1.jpeg

Ця категорія - одна з найбільш малочисельних і найменш поширених, вони не бувають по-справжньому мобільними.Все тому, що вони вимагають підключення до джерела живлення - газового балона.Тривалість роботи визначається ємністю балона: чим в ньому більше газу, тим довше функціонує генератор.

Плюси:

  • Екологічна чистота палива.
  • Економічність - газ дешевше дизеля і бензину.
  • Тривала експлуатація двигуна, так як газ не провокує корозійних змін в металі мотора.

Мінуси:

Підвищена небезпека через здатність газу розширюватися і стискатися залежно від температури.При експлуатації газових генераторів необхідно бути гранично обережними.

Для дому, дачі та будівництва: яка потрібна потужність

Який генератор вибрати для приватного або заміського будинку? Головним критерієм виступає потужність, і на неї потрібно звертати увагу в першу чергу.Якщо взяти пристрій недостатньої потужності, воно буде працювати на межі можливостей, почне давати збої, вимикатися, може вийти з ладу.Це загрожує як зниженим ресурсом самого генератора, так і поломкою техніки, підключеної до нього (а ще дискомфортом).

Занадто потужна установка, що перевищує ваше споживання, теж не потрібна.По-перше, ви ж не хочете даремно витрачати гроші, по-друге, навіщо даремно спалювати паливо (це теж гроші)?

Отже, як вибрати генератор по потужності? Для початку потрібно підрахувати, скільки електроенергії споживають всі електроприлади, якими ви плануєте користуватися, додати невеликий запас в розмірі 20-30%, і ви отримаєте приблизне значення необхідної потужності.

generator-benzinovyy-6-0-6-5kvt-4-kh-taktnyy-elektrozapusk-sigma-5710491_detail_1.jpeg Як вибрати генератор для будинку на практиці:

  • Візьміть аркуш паперу або створіть файл на комп'ютері і перерахуйте всі наявні електроприлади.Не забувайте про такі дрібниці, як лампи і світильники.Біля кожного предмета вкажіть потужність в ватах (її значення можна знайти в технічному паспорті або на самому пристрої).
  • Далі розсортуйте всі електричні прилади на дійсно необхідні і ті, без яких можна прожити.Важливо: робимо це не завжди, так як вибирати генератор для будинку можна на випадок аварійного відключення, періодичних перебоїв з подачею електроенергії або для регулярного використання (наприклад, якщо у вас дачний будиночок «далеко від цивілізації», і пристрій стане єдиним джерелом електрики).Припустимо, що централізована подача електроенергії є, і генератор вам потрібен в якості резервного джерела живлення.В такому випадку перераховуємо необхідні прилади, які повинні працювати не дивлячись ні на що: освітлення (основне), холодильник, електроплита, бойлер, насос для води, опалювальна система або обігрівач взимку і ін.Тобто це ті предмети, які забезпечують мінімальний побутовий комфорт.Пральна машина, праска, пилосос, блендер - не техніка першої необхідності.
  • Залиште в списку пристрої, які будуть працювати одночасно.Врахуйте можливість заміни, наприклад, вимкнути освітлення, але включити телевізор.Підсумуйте потужність.
  • В окремій колонці пропишіть коефіцієнт пускового струму і підрахуйте реальну потрібну потужність.Перед тим як вибрати генератор для приватного будинку, потрібно розрахувати, скільки кВт дійсно потрібно.Справа в тому, що для запуску багатьох приладів потрібна велика потужність, не та, яка вказана як споживана.Якщо справа тільки в нагріванні (електроплита, чайник, обігрівач і ін.), Коефіцієнтом можна знехтувати, так як він дорівнює приблизно одиниці.Якщо ж у техніки інший функціонал (запускає складні схеми, змушує щось крутитися і рухатися, як холодильник, мікрохвильова піч або пилосос), його обов'язково потрібно враховувати.Коефіцієнт вказується в паспорті пристрою або на самій панелі, позначається «cos φ».Виписуємо споживання навпроти приладу, множимо на cos φ і отримуємо реальну необхідну потужність для його роботи.Підсумовуємо всю техніку, яка повинна функціонувати при відсутності електрики.
  • Враховуйте запас потужності.Як говорили вище, робота на граничних навантаженнях шкідлива як для генератора, так і для підключених до нього приладів.Тому необхідно створити запас потужності.Для мобільних генераторів додайте 20% від отриманої на попередньому етапі суми, для стаціонарних - 30%.

Генератор для будівництва

1.jpeg Як вибрати генератор для будівництва? Насправді алгоритм буде таким же, як і при покупці «домашньої» моделі.Тобто вам потрібно врахувати всі працюючі одночасно прилади, вирахувати їх потужність і коефіцієнт пуску (тут вже майже не буде «одиниць», хіба що лампи), додати запасні значення і отримати приблизну кількість.Єдине, що можна сказати напевно, - установки для використання в будівництві, на виробничих передпідприємствах та ін. однозначно більш потужні, ніж звичайні побутові. Майте це на увазі при покупці.

Класи потужності

Якщо вираховувати всі прилади і коефіцієнти складно або довго, розповімо, як вибрати генератор для дачі, будівництва або інших потреб в залежності від класу потужності.

  • До 3 кВт. Невеликі побутові прилади, вони впораються при аварійному відключенні електрики на дачі або в заміському будинку. Можна підключити холодильник, не дуже багато споживає насос.
  • До 5 кВт. Теж відносяться до категорії побутових, але вже забезпечують збільшений комфорт. Можна підключити електроплиту, телевізор, комп'ютер.
  • До 7 Квт. Розраховані на великі будинки, де багато електротехніки. Можна підключити бойлер, обігрівачі, насос для води, кондиціонер, пилосос тощо. Крім того, такі моделі підійдуть для невеликого магазину, офісу чи будівництва.
  • Від 10 кВт. Дуже потужні прилади, які не потрібні в побуті. Професійні генератори встановлюють на підприємствах, будівельних майданчиках, торгових центрах тощо. Затребувані в бізнес-сфері.
Важливо: якщо збираєтеся підключати зварювальний апарат, потужність генератора повинна в три рази перевершувати потужність самого апарату. Це найпростіший спосіб обчислення.

Скільки у генератора повинно бути фаз

Який вибрати генератор залежно від кількості фаз? За цим критерієм пристрої бувають:

  • однофазні;
  • трифазні;
  • універсальні.

У однофазних одна розетка на 220 В, у трифазних на панелі є дві розетки, розраховані на 220 і 380 В відповідно, до універсальних ж можуть підключитися різні прилади та обладнання. Якщо перед вами стоїть вибір генератора для приватного будинку, то це в більшості випадків однофазная модель, виняток - наявність трифазних споживачів. До них можуть ставитися насосні станції, електричні опалювальні котли, трансформаторні зварювальні апарати. У ситуаціях, коли всі прилади однофазні, покупка трифазного генератора нераціональна.

Додаткові характеристики

Тип запуску

Перед тим як підібрати генератор конкретного типу, визначте для себе тип запуску. Він буває:

  • Ручним. При цьому потрібно різко і сильно потягнути на себе шнур стартера. Як правило, такі моделі з невеликою потужністю, оскільки запустити вручну потужний генератор дуже складно фізичні, буде потрібно немало зусиль.
  • Електричним. Ідентичний запуску автомобіля - просто поверніть ключ запалювання. Зручно і без зусиль.
  • Автоматичним. Генератор сам «розуміє», коли припинилася подача електроенергії, і відразу включається, працює ще якийсь час після її відновлення. Такі моделі дорожче, їх не можна встановлювати в приміщенні без опалення. При температурі нижче + 5С ° автоматика не спрацює.

Тип охолодження

Генератора для нормальної роботи необхідно охолодження. Воно буває повітряним і рідинним. У першому випадку частота обертання двигуна, як правило, не перевищує 3000 об /хв.

У генераторів з рідинним охолодженням тільки дизельний двигун і збільшена потужність, така техніка здатна працювати багато годин поспіль без перерви.

Захист

Говорячи про те, як правильно вибрати генератор, не можна забувати про захист від перегріву. Вона потрібна, щоб не допустити виходу приладу з ладу при досягненні критичної температури. У таких випадках він буде самостійно відключатися, що забезпечить збереження і працездатність двигуна.

Як вибрати: бензиновий генератор, дизельний або газовий? Підводимо підсумки

Якщо питання в типі палива, то все впирається в потужність. Потрібен агрегат для періодичного використання в якості резервного джерела? Ваш вибір - бензинова модель. Чи збираєтеся користуватися ним довго, постійно або просто цікавить потужність від 10 кВт? Тоді зупиніться на дизельному. Газовий підходить, коли ви точно впевнені, що зможете забезпечити його безпечну експлуатацію.

Який генератор краще вибрати? Єдино правильна відповідь - той, який вирішує поставлене вами завдання. З важливих технічних характеристик, крім потужності: обсяг бака для палива і витрата, час роботи без перерви, споживання електроенергії вашими приладами. Не завжди могутніше і дорожче значить краще. Якщо у вас мало приладів і ви не збираєтеся користуватися пристроєм постійно, радимо підібрати генератор невисокої потужності на бензиновому двигуні. Сумніваєтеся в розрахунках і боїтеся помилитися? Запитайте у співробітників нашого магазину.


Товари в статті

Також Вас може зацікавити


!***!дана знижка застосовується при реєстрації через цю форму і діє тільки на одне замовлення з необмеженою кількістю товару в кошику

Натискаючи на кнопку, я приймаю 
умови угоди.