Як правильно свердлити?

Статті
21.07.2021 18:00

Як правильно свердлити?

Зміст

Повісити полку, важку картину, настінний світильник, зробити ремонт - у всіх подібних випадках не обійтися без свердління. Однак мало мати дриль і свердло під рукою, ними треба вміти користуватися, щоб не пошкодити інструмент, що не травмуватися і зробити рівне отвір. У статті розповімо, як правильно свердлити, які свердла вибирати в залежності від матеріалу поверхні і які правила безпеки треба дотримуватися.

Загальні рекомендації з свердління отворів

Банальність, але багато новачків неправильно тримають дриль. Інструмент повинен розташовуватися перпендикулярно поверхні і не зміщуватися під час роботи. Щоб спростити завдання, використовуйте спеціальну рукоять - вона продається окремо або поставляється в комплекті з деякими дрилями.

Як правильно свердлити? Головний момент - матеріал свердла повинен бути твердіше матеріалу оброблюваної поверхні, інакше зробити отвір не вийде. Про вибір свердла ми розповімо докладно далі.

Чи не впевнені в своєму «окомір»? Подбайте про точну розмітці, причому розмічати ми радимо як новачкам, так і професіоналам, адже виправити помилки під час свердління важко. Для початку обклейте місця перфорації паперовим скотчем, щоб інструмент не зійшов, а зверху на ньому позначте місця майбутніх отворів.

Перекіс свердла не допускається. Дриль повинна зручно лежати в руках, не вислизати. Пам'ятайте, що це не найлегший за вагою інструмент, а тому, якщо не впевнені, що зможете його утримувати весь період робіт, краще зверніться до майстрів.

На яких оборотах свердлити?

Кількість оборотів в хвилину - це швидкість, з якою обертається свердло. Вибирати її потрібно, виходячи з різновиду свердла і матеріалу поверхні. Звичайно чим більше твердість матеріалу і товщина свердла, тим нижче повинна бути швидкість, і навпаки.

Якщо у вас звичайні свердла в формі спіралі, то деякі значення можете побачити в таблиці нижче, якщо нестандартні, то почитайте інструкцію виробника або проконсультуйтеся у наших фахівців.

2.jpg

Як просвердлити отвір рівно?

Секрет того, як правильно і рівно свердлити, полягає в підготовчих заходах. Ми вже говорили про розмітку і «підкладці» у вигляді паперового скотча, щоб свердел не з'їжджати, але є ще пара особливостей.

  • Перед роботою перевірте заточку свердла. Якщо вона нерівна або краю затупились, вам доведеться докладати більше зусиль, зробити отвір буде складніше, тому воно виявиться нерівним. Користуйтеся тільки добре заточеними свердлами з рівними краями, тоді і перфорація буде ідеальною.
  • Іноді краї виходять некрасивими через занадто великої товщини свердла. Маленький лайфхак: спочатку візьміть більш тонке свердло і зробіть собі своєрідну мітку - ви впретеся в неї товстим свердлом, і працювати стане легше.

Обмежувач глибини свердління

11.jpg

Це невелике пристосування, яке вдягається на робочу частину свердла і виступає своєрідним «стопером». Якщо вам потрібно отвір конкретної глибини, ви боїтеся, що вийде більше потрібного, виміряйте відстань лінійкою на свердла (початок - ріжучакромка) і наклейте на це місце звичайну ізоляційну стрічку. Замість неї професіонали використовують кембрік, проте суть пристосування одна: зробити свердло товщі в конкретному місці, щоб отвір не вийшло занадто глибоким.

Як не потрапити в провід?

Як правильно свердлити стіну, щоб не отримати удар струмом і не зіпсувати проводку? Для початку огляньте місце роботи - чи немає поруч розеток, вимикачів, світильників? Якщо є, провід однозначно «захований» усередині стіни і йде до найближчої коробці. В ідеалі він повинен бути прокладений вертикально, але на практиці зустрічається і по діагоналі. Як обійти проводку стороною:

  • У місці передбачуваного свердління проколупнути отвір глибиною 1-1,1 мм - зазвичай дроти розташовуються не глибше. Для цього підійде викрутка або будь-який інший тупий предмет. Якщо нічого не виявили, можете братися за дриль, але не дуже старайтеся на глибині до 2 см - періодично зупиняйтеся і дивіться, чи не видніється чи провід.
  • Спростити завдання може спеціальне обладнання, яке показує, де проходять кабелі в стінах. Якщо працюєте дрилем часто, є сенс пошукати його.

Як не затупити свердло?

Робочий елемент може затупитися або навіть зламатися, якщо пользоваться їм неправильно і не зовсім за призначенням. Наприклад, якщо ви берете свердло по м'якому дереву для робіт по бетону, нічого доброго не вийде. Ще один фактор ризику - висока швидкість обертання. В такому випадку свердло може сильно нагрітися, і його кінчик розплавиться. Щоб уникнути цього, зменшіть обороти, а якщо це неможливо, обов'язково охолоджуйте за допомогою спеціального мастила або машинного масла - вони знижують силу тертя, відповідно, і температуру свердла.

Вибір дрилі

Існують різні моделі цього інструменту, наприклад, є промислові та побутові дрилі. Промисловими не можна користуватися всередині будівель - це суперечить техніці безпеки. Крім того, вивчіть додаткові функції і можливості. Якщо збираєтеся свердлити цемент, бетон або цегла, не обійтися без інструменту з ударною функцією. Вона перетворює дриль в якусь подобу перфоратора і дозволяє проробляти отвір легше. Чому так? Ці матеріали добре витримують тиск, але кришаться при ударних навантаженнях. Тому свердління в звичайному режимі відбувається повільно, свердло гріється. При перфорації з ударом кінчик насадки ніби виколює частина матеріалу, і поглиблення утворюються при меншій кількості витрачених сил.

Потужність вибирайте в залежності від передбачуваної експлуатації, проте мінімальне значення - Потужність 600 Вт. На швидкість обертання впливає опрацьований матеріал, але краще, якщо буде можливість плавно регулювати її. Корисною функцією також стане реверс обертання - свердління по ходу і проти годинникової стрілки. Патрон намагайтеся взяти швидкозатискного типу - це спрощує і прискорює процес.

Що стосується стійкості до вологи, є 3 класу дрилі:

  • IP34 - для роботи поза приміщенням при вологому кліматі;
  • IP32 - для свердління в суху погоду;
  • IPX2 - для внутрішніх робіт.

Вибір свердла

Ми вже згадували, що вибір свердла залежить від оброблюваного матеріалу. Наприклад, звичайні свердла для металу виготовлені з швидкорізальної сталі, це марка HSS . Для чавуну, нержавіючої сталі, загартованих і твердих сплавів застосовуються відповідні вироби зі сплавів ВК, Т5К10. Однак їх мінус в ціні.

111_укр.jpg

Компромісним рішенням за ціною і якістю будуть свердла марки Р6М5К5, в які додано кобальт. Вони добре ріжуть метал.

Для пінобетону, дерева, гіпсокартону підійдуть звичайні сталеві свердла. Цегляні, бетонні та кам'яні стіни можна пробийте твердосплавними виробами, де ріжучі кромки виробляються з побідиту. Такими свердлами можна зробити поглиблення до 100-150 мм. Якщо потрібна велика глибина, використовуйте бур, проте для цього знадобиться перфоратор або дриль з ударною функцією.

Особливості роботи з різними матеріалами

Як правильно свердлити метал

  • Алюміній. Це м'який матеріал з низькою температурою плавлення - всього 660 °. Тому для його свердління потрібні низькі обороти і добре заточене свердло, так як на дриль краще не натискати. Щоб матеріал не оплавився, подбайте про охолодження свердла.
  • Латунь, сталь, дюраль, бронза. Тут все залежить від в'язкості і діаметра отвору. Якщо в'язкість звичайна, оптимальна швидкість - від 400 до 1000 оборотів. Як правило, чим менше діаметр, тим вище обороти, проте є винятки. Наприклад, для d=1 мм потрібна швидкість 400, для 3 мм - 1000, а для 13 мм - знову 400. Чи не впевнені в тому, як дієте і правильно свердліть метал? Подивіться на стружку. У нормі вона тонка і крихка, якщо дуже тисніть на дриль, вона вийде спиралевидная і товста.

Як правильно свердлити нержавійку (нержавіючу сталь)?

Знадобиться дриль з невисокою потужністю і свердла з твердосплавного матеріалу. При роботі використовуйте станину - не можна допустити перекіс або занадто натискати на інструмент, це загрожує поломкою свердла.

Кераміка і камінь

Кілька базових правил:

  • Обов'язкове використання спеціальних свердел, наприклад, з алмазним напиленням.
  • Чи не застосовувати ударну функцію, допустимо тільки обертання, щоб не зламати плитку.
  • Спочатку зробіть лунку кернером, потім висвердлите центруючу перфорацію свердлом для бетону , а далі - фінальне отвір чистовим свердлом.
  • Починайте роботу на мінімальних обертах, нарощуйте швидкість поступово.
  • Відступіть від краю плитки мінімум на 1,5 см.
  • Обов'язково охолоджуйте свердло і поверхню водою.

Як правильно свердлити бетонну стіну

Цей матеріал складно піддається обробці, тому знадобиться середня або максимальна швидкість і дриль з ударною функцією (або повноцінним режимом перфоратора). Цікавить, як правильно свердлять не просто бетон, а залізобетон? В цьому випадку за допомогою інструмента, який виявляє метал в стіні (як з проводкою). Якщо потрапити свердлом на арматуру, високий ризик його зламати. Що стосується матеріалу свердла, воно повинно бути з твердого сплаву, наприклад, Побідитове.

222_укр.jpg

Як правильно свердлити бетон:

  • Спочатку обороти потрібні невеликі, збільшуйте їх кількість поступово і при необхідності.
  • Обов'язково охолоджуйте свердло, занурюючи його в воду.
  • Якщо натрапили на арматуру, візьміть свердло по металу - їм ви легко зробите отвір.

Як правильно свердлити дерево

У порівнянні з іншими деревом - м'який матеріал, тому тут не потрібен сильний натиск і висока швидкість. Кількість оборотів залежить від типу свердла: якщо воно спіральне, то швидкість - 400-600 об/хв, якщо пухові - від 200 до 500 об/хв.

Важливо: якщо діаметр отвору маленький, до 1,2 см, можна взяти і свердло по металу. Коли діаметр більше, обов'язково використовуйте спеціальні свердла для дерева. Для спрощення роботи намітьте місце просвердлювання шилом.

Техніка безпеки

  • Якщо отвір потрібно не в стіні, а в невеликому клаптику, надійно закріпіть його в лещатах. Не можна допускати неякісної фіксації, інакше при роботі елемент може вислизнути і травмувати вас.
  • Вибирайте хорошу спецодяг з щільного матеріалу. На ній не повинно нічого звисати, сорочку краще заправити в штани.
  • Для захисту очей користуйтеся спеціальними окулярами, органи дихання прикривайте респіратором. Це необхідно, щоб в очі і ніс не потрапила пил і дрібна стружка.
  • На голову надягайте шолом.
  • Дриль тримайте двома руками - ні в якому разі працюючий інструмент не повинен вислизнути!
  • Якщо має бути робота на висоті, навіть мінімальної, подбайте про стійкість і добре закріпіть поверхню, на якій будете стояти.
  • Чи виконуєте зовнішні роботи? Робіть це в хорошу погоду, так як опади здатні спровокувати замикання.

Тепер ви знаєте, як треба правильно свердлити стіни. Якщо залишилися які-небудь питання, пишіть або телефонуйте нам - підкажемо і допоможемо.

Товари в статті

Також Вас може зацікавити


!***!дана знижка застосовується при реєстрації через цю форму і діє тільки на одне замовлення з необмеженою кількістю товару в кошику

Натискаючи на кнопку, я приймаю 
умови угоди.