Як вибрати краскопульт?

Статті
12.05.2021 17:00

Як вибрати краскопульт?

Зміст

Незручні валики, пензлі й інші ручні пристосування залишилися в минулому. Тепер для якісного фарбування будь-яких поверхонь досить вибрати краскопульт - пристрій, що автоматизує процес і значно прискорює роботу. З ним можна пофарбувати будь-яку поверхню - стіну, стелю, меблі, автомобіль, в тому числі важкодоступні місця. Результат виходить ідеальним: ніяких патьоків, ворсинок та інших недосконалостей. Про те, як вибрати цей корисний інструмент, розповімо в статті.

Функції, які виконує краскопульт

Фарборозпилювач (ще одна назва) підходить для нанесення на будь-яких рідких лакофарбових матеріалів. Мелкодисперсное розпорошення забезпечує рівномірний шар навіть на рельєфних та інших складних поверхнях.

Крім фарбування, вибирають краскопульт для:

  • грунтування стін;
  • обробки металевих виробів сумішшю проти корозії;
  • видалення старих шпалер зі стін;
  • побілки стелі;
  • лакування дерев'яних меблів і інших предметів;
  • обробки рослин хімічними складами в боротьбі з комахами-шкідниками;
  • прикраси кондитерських виробів - в харчовій промисловості краскопульт застосовується для велюру тортів.

Краскопульт, як і багато інших інструментів, корисний в різних галузях професійної та побутової діяльності, його вибирають за економію часу, якість результату і простоту використання.

Пристрій і принцип роботи

Зовні краскопульт схожий на пістолет. Основні елементи - рукоять, курок і бачок, що заповнюється фарбою. Крім того, в конструкції передбачені повітряний канал і його заглушка, повітряний клапан, регулятори (дозволяють скорегувати форму факела, кількість рідини і тиск повітря), голка, повітряна головка, сопло, фільтр і канал, по якому склад подається з бачка.

Принцип роботи простий. Фарбу або іншу рідину заливають в бачок і натискають на важіль. Забарвлює склад по каналу виходить назовні і рівномірно розподіляється по поверхні, що обробляється.

УКР.jpg

Бак з фарбою може розташовуватися знизу, зверху або збоку від розпилювача. Як вибрати краскопульт за цим параметром? Тут вирішує поверхню. Якщо це підлогу або стелю, краще, щоб бачок був над розпилювачем. Стіни, двері та інші горизонтальні поверхні зручніше фарбувати інструментом з нижнім розташуванням бака. Дістатися в важкодоступні місця допоможе пристрій з бічним бачком.

Як вибрати краскопульт для будинку? Вирішальний фактор - передбачувані роботи, від чого залежить обсяг бака. Якщо потрібно пофарбувати меблі (лавку в саду, стілець, стіл та ін.), Вистачить 400-600 мл. Для більш масштабних заходів ( фарбування автомобіля , стін, огороджувальних конструкцій і т. д.) потрібно бачок на 0,7-1 л. Враховуйте, що фарборозпилювачами невеликого обсягу зручніше користуватися - вони легкі, тому ви не втомлюєтеся. Однак чим більше бак, тим рідше доведеться відволікатися, щоб долити склад, так що роботу виконайте швидше.

Різновиди фарборозпилювачів

Як вибрати краскопульт для домашнього використання або виробництва, щоб він був зручним і виконував всі функції? Для початку треба вирішити, який саме тип пристрою необхідний. Залежно від приводу фарбопульти бувають:
  • Механічними, або ручними. Принцип роботи: ви натискаєте на важіль ( «курок»), плунжерний насос наповнює бак повітрям, під його впливом фарба виходить крізь сопло. Цей інструмент застосовується тільки в побуті для вирішення дрібних завдань: побілка, обробка дерев від шкідників та ін. Для фарбування не підходить, тому що не витримує роботи з густішими складами і характеризується невеликою потужністю. Тиск - до 0,6 Мпа. З переваг: для функціонування фарбопульта не потрібні компресор, підключення до електричної мережі або акумулятор, інструмент майже не ламається і довго служить зважаючи на простоту конструкції (там нічому виходити з ладу, немаєскладних механізмів).
  • Пневматичними. Належать до категорії професійних, але через зручності і якісного результат поширені і в побуті. Краскопульт пневматичного типу оснащений компресором і ресивером: як тільки оператор натискає на важіль, повітря нагнітається, фарба подається в сопло, де перетворюється в дрібнодисперсний склад у формі факела; вибирають ці інструменти для роботи з різними за густотою речовинами - фарбами, лаками та ін. Серед базових переваг: акуратне фарбування, хороша потужність, висока продуктивність, тривала експлуатація (від 10 років).
  • Електричними. Тут тиск створюється двигуном, а фарба, проходячи через сопло, стає схожа на туман. Результат трохи гірше, ніж у пневматичних моделей, зате електричним не знадобиться компресор, достатньо звичайної розетки. Є кілька різновидів електричних інструментів. Як вибрати краскопульт серед них? Скористайтеся простий таблицею.
3.УКР.jpg

Вибираємо краскопульт пневматичного типу

Серед трьох видів пристроїв оптимальними за ціною, продуктивності і функціональності вважається техніка, оснащена компресорами. Тому далі розповімо, як вибрати пневматичний краскопульт.

Технологія, за якою наноситься ЛФМ

Фарбопульти можуть працювати за трьома технологіями в залежності від робочого тиску і об'єму повітря, що видається компресором:

  1. HP - високий тиск. Забезпечує великий повітряний потік, що прискорює фарбування, продається недорого, але є кілька суттєвих мінусів.
    • Перевитрата ЛФМ, небезпечні роботи. До поверхні не «долітає» приблизно 50% фарби - вона залишається в повітрі, адже частинки виходять занадто легкими. Обробляти поверхні потрібно в захисному костюмі з респіратором.
    • Складнощі з обробкою - необхідний деякий досвід. Сопло повинно бути на оптимальній відстані від поверхні, що фарбується. Якщо піднести його занадто близько, вже нанесений склад розлетиться в сторони, так як він не встигне застигнути.
    • Чи потрібен компресор з хорошою потужністю, що нівелює низьку ціну самого фарбопульта.
  2. HVLP - низький тиск плюс великий обсяг повітря. Тиск знижується в соплі, тому на поверхню наноситься більше фарби за конкретну одиницю часу, але швидкість при цьому нижче. Втрати ЛФМ менше в порівнянні з попереднім типом обладнання - ефективність даних фарбопультів становить 65%.
  3. LVLP - низький тиск в поєднанні з низьким об'ємом повітря. Головна перевага - перенесення до 80% лакофарбових матеріалів, що робить ці фарбопульти інструментами категорії преміум. Не потребують потужних компресорах, їм вистачає пристрою на 200 л /хв. Фарборозпилювачі LVLP - найдорожчі, але економічні і зручні.

2.УКР.jpg

Як вибирати краскопульт за технологією нанесення? Дивлячись які завдання ви ставите. Якщо працюєте інструментом рідко і використовуєте недорогі склади, досить моделей НР - хоч і буде перевитрата, він не дуже помітний на тлі низької ціни самого пристрою. Чи займаєтесь фарбуванням професійно, застосовуєте преміум-склади? Тоді краще LVLP.

Діаметр сопла пневматичного фарбопульта

Найбільш поширені діаметри знаходяться в діапазоні 0,8-7 мм. Щоб вибрати краскопульт за цим критерієм, враховуйте розмір оброблюваної поверхні. Чим більше площа, тим більший діаметр потрібен для скорочення терміну робіт.

Є моделі монолітні і зі змінними дюзами (наконечниками). У побуті найчастіше застосовуються дюзи діаметром 1,5 мм, але все залежить від конкретних завдань. Якщо збираєтеся працювати Фарбопультим часто, краще замовляти модель зі змінними наконечниками.

Наявність регулювань

Вони не прописані ні в яких стандартах і можуть змінюватися виробниками. Обов'язковим компонентом будь-якої моделі виступає регулятор ходу голки - від нього залежить, скільки фарби потрапить на поверхню. Крім цього, може обмежуватися подається повітря, в деяких моделях можна налаштовувати розмір і форму факела. Якщо вам потрібні додаткові функції і регулювання, перед тим як вибрати новий краскопульт, поцікавтеся його можливостями у продавця або почитайте інструкцію виробника.

Витрата матеріалу

Чим він вищий, тим швидше ви закінчите фарбування. Діапазон витрати фарби - 0,1-1,2 л /хв залежно від моделі. Для фарбувальних станцій це значення збільшується до 2,1 л /хв.

Бачок для фарби

Про його розташуванні ми вже говорили, тепер скажемо, яким чином вибрати краскопульт залежно від матеріалу бака. Він буває пластиковим і металевим. Важливі характеристики бачка:

  • прозорість - потрібно бачити, скільки залишилося фарби, щоб вчасно її долити;
  • вага - чим легше бак, тим менше втомлюється рука оператора по час роботи.

За обома пунктами виграють пластикові моделі. Головне достоїнство металевих аналогів - міцність, і за рахунок цієї характеристики вони теж знайшли своїх споживачів.

Особливості заправки і догляду

Вже розібралися, як правильно вибрати краскопульт? Тоді саме час дізнатися про основні правила догляду і використання.

  • В'язкість має значення. У комплекті до кожної моделі йде спеціальна вимірювальна лійка, з нею можна перевірити, за який час стікає фарба. Якщо склад виявився занадто густим, його треба розбавити розчинником, інакше краскопульт може вийти з ладу, так як сопло заб'ється.
  • У ЛФМ не повинно бути твердих домішок. Наприклад, розмір проходу в електричних моделях - від 0,4 мм. Якщо в складі є великі фракції, його доведеться попередньо процідити.
  • Подача фарби потребує регулювання. Виберіть чисту поверхню під фарбування і проведіть пробу. Фарба не повинна розсіюватися занадто дрібним туманом (інакше повітря буде брудним, а витрата збільшиться) або наноситися великими краплями, прагнете до золотої середини.

Як вибрати компресор для фарбопульта

Сам фарборозпилювач впливає на якість фарбування, а ось компресор визначає інші характеристики: показник тиску, обсяг повітря, час роботи. Як підібрати до фарбопульта хороший компресор?

Обсяг ресивера

Ресивер вирівнює потік повітря і накопичує тиск. Його обсяг безпосередньо пов'язаний зі стабільністю потоку, але великим ресиверів потрібно більше часу, щоб дійти до потрібного рівня тиску. Основні поради за обсягом:

  • 25-50 л - для роботи вдома;
  • 100-500 л - якщо у вас виробничі масштаби.

Випускаються моделі з роз'ємом для під'єднання додаткового ресивера. Це зручно, якщо в майбутньому, має бути працювати частіше й інтенсивніше.

Потужність двигуна

Бюджетні і напівпрофесійні моделі оснащені двигуном із середньою потужністю в 1,3 кВт. Цього вистачає, щоб тиск зберігався на рівні до 6 бар при обсязі ресивера в 50 л.

Важливо: підвищена потужність двигуна не завжди означає надійність і високу якість робіт. Якщо вам сподобалися дві моделі з різною потужністю, можна попередньо подивитися на них у включеному стані і оцінити результат.

Тиск повітря

Вибрати хороший краскопульт за цим показником нескладно. Як правило, тиск становить від 6 до 8 бар - цього вистачає для фарбування поверхонь. Якщо воно опускається нижче 6, то двигун запускається і докачує повітря.

Продуктивність

Як правильно вибирати краскопульт за цим параметром? Пам'ятайте, що продуктивність компресорів буває двох типів: усмоктуване повітря і видається обсяг ЛФМ. При цьому втрати при стисненні повітря доходять до 35%, а для коректної роботи потрібен запас в межах 15%. Щоб розрахувати продуктивність після втрат при стисненні, візьміть значення з технічного паспорта і помножте його на 0,65 - це буде реальне число.

Якщо продуктивність буде нижче, ніж потрібно, це призведе до простоїв в роботі або прискоренню зносу двигуна.

Все ще не зовсім зрозуміло, як вибрати краскопульт для компресора? Виникли якісь запитання? Пишіть або телефонуйте нашим менеджерам. Вони розкажуть про техніку все і порадять модель для побутового або професійного використання.


Товари в статті

Також Вас може зацікавити


!***!дана знижка застосовується при реєстрації через цю форму і діє тільки на одне замовлення з необмеженою кількістю товару в кошику

Натискаючи на кнопку, я приймаю 
умови угоди.