Як вибрати мотопомпу?

Статті
24.03.2021 18:00

Як вибрати мотопомпу?

Мотопомпа - це продуктивний насос, який використовується при роботі з великими об'ємами рідини у побутовій та професійній сферах. З її допомогою організовують полив, відкачування і перекачування води, гасять пожежі тощо. Принцип дії пристрою простий: при включенні двигуна запускається насос, і рідина з всмоктуючого рукава (шланга) перекачується в вихідний. У статті розповімо, як вибирають мотопомпу в залежності від її технічних характеристик і конкретного типу.

Види і призначення

Перш за все зазначимо, де і як використовується цей агрегат.

  • У побуті - для поливу рослин, наповнення та відкачування води з басейнів, ставків, доставки води з природних джерел, створення на території штучних водойм при оформленні ландшафту.
  • У сільському господарстві - для іригації полів, осушення боліт, перекачування добрив, пестицидів та інших рідин, використовуваних при польових роботах.
  • У житлово-комунальному господарстві - для відкачування рідини в аварійних ситуаціях (при затопленні підвалів, цокольних поверхів і інших приміщень).
  • У будівництві - для осушення котлованів і траншей.
  • При аварійно-рятувальних заходах - для гасіння пожеж, боротьби з повенями.

Це далеко не повний список робіт, в яких застосовується мотопомпа, і від передбачуваного використання залежить те, як її вибрати. Спочатку необхідно вирішити, які рідини ви збираєтеся перекачувати. Насоси об'єднуються в кілька груп, які різняться встановленими фільтрами і продуктивністю.

Для чистої води

1.jpeg




Це компактні і не дуже продуктивні агрегати, здатні перекачувати рідину з домішками в діаметрі до 5 мм. Як правило, їх вибирають власники заміських будинків і дач для поливу рослин і обслуговування басейнів.



Для слабозабрудненої

2.jpeg У цих моделях допустимо зміст в рідини фракцій до 8 мм в діаметрі. Їх можна використовувати для забору води з відкритих природних водойм з відносно чистою водою.

Для сильнозабрудненої

Досить потужні і дорогі моделі, здатні фільтрувати фракції діаметром 18-20 і навіть до 30 мм. Припустимо присутність у воді мулу, піску, різного сміття. У побуті їх застосовують рідко, в основному це будівництво, рятувальні операції, комунальне господарство, тобто професійні галузі, де покупка такої помпи буде раціональною.



Високонапірні або пожежні

3.jpeg Чи відносяться до спеціалізованих установок , але іноді використовуються і в побуті, якщо потрібен полив ділянки великої площі. Відмінність від інших моделей - дуже висока продуктивність і значна висота підйому струменя води (до 70 м), що і пояснює експлуатацію при гасінні пожеж. У більшості помп є два напірних виходу з різними діаметрами.

Для хімічних рідин

Характерна риса - матеріали, що контактують з рідиною, не вступають в хімічні реакції з агресивним середовищем, а тому мотопомпа не виходить з ладу. Її використовують в сільському господарстві при перекачуванні добрив, пестицидів та інших хімікатів для обробки полів, а також для роботи з морською водою.

Залежно від типу насоса бувають відцентрові і мембранні мотопомпи, як вибрати конкретну? Якщо збираєтеся перекачувати чисту і слабозабруднену воду, підійде пристрій, що працює за принципом відцентрової сили. Це більшість побутових моделей. Мембранні розраховані на брудну рідину, вони здатні перекачувати навіть густі суміші, наприклад, фекальні маси. Такі помпи потужніше та продуктивніше, але і дорожче, а тому не завжди є сенс купувати їх для звичайного використання.

Основні характеристики мотопомп - на що звертати увагу

Якщо вже визначили, який тип рідини будете перекачувати, проаналізуйте технічні характеристики пристрою.

Продуктивність

Як вибрати мотопомпу для поливу та інших потреб? Тут важлива продуктивність, яка означає, яку кількість води або іншої рідини може перекачати помпа за відведений час. Вимірюється за хвилину або годину, л/хв або м3/год. Показник буває різним і залежить від моделі - від сотень до тисяч літрів в хвилину.

Але навіть якщо у вас не найпродуктивніший агрегат, цей параметр можна поліпшити, розташувавши мотопомпу на мінімальній відстані від джерела води. Шланг при цьому повинен бути якомога коротшим.

Крім того, на продуктивність впливає діаметр патрубків (всмоктуючого і нагнітального): чим він більший, тим вище значення. У побутових мотопомп це 2,5-5 см, у професійних - 8-10 см.

Напір, висота підйому і всмоктування

Напір і висота підйому - це одна і та ж характеристика, що позначає «довжину» струменя води. Побутові моделі «б'ють» в середньому на 25 м, пожежні - від 70 м. Цей же параметр визначає і дальність струменя при горизонтальному положенні шланга (актуально в побуті або сільському господарстві, коли потрібно поливати ділянку). При цьому кількість метрів різниться в пропорції 1:10, тобто звичайна мотопомпа з висотою підйому 25 м зможе окропити землю на відстані в 250 м, якщо шланг розташований по горизонталі.

Висота всмоктування означає, з якої глибини пристрій здатний підняти рідину. В середньому це 7-8 м.

Потужність двигуна

Вимірюється в кінських силах, як і в автомобілях. Щоб було зрозуміліше: 1 л. с. - це 735,5 Вт. Чим вище потужність двигуна, тим більше продуктивність і інші характеристики. Як правильно вибрати мотопомпу за цим показником, залежить від передбачуваного використання. Наприклад, для поливу невеликої ділянки вистачить техніки з потужністю 1,5 л. с.

Крім потужності, важливий і тип двигуна - двотактний або чотиритактний. Перші зазвичай компактні і не дуже продуктивні, як паливо виступає суміш бензину і спеціального масла. Другі - це більш потужні пристрої, в основному вони застосовуються для перекачування забруднених рідких мас.

Відсоток втрат

Перед тим як вибрати мотопомпу, необхідно визначити, з якою метою збираєтеся її використовувати, щоб розрахувати відсоток втрат. Вони утворюються при гідравлічному опорі в шлангах, трубах, з'єднаннях і в цілому системі перекачування рідини. Нижче - приблизна таблиця з умовами гідравлічних втрат і їх значенням.

Умова Величина втрат, м
Кран відкритий повністю 1
Є поворот на 45 ° 1,5
Є поворот на 90 ° 2
Є поворот на 180 ° 2,5
Встановлено перехідник в формі букви Т 3
Важливо: при розрахунку всі умови підсумовуються, тобто якщо є вигин на 90 ° і Т-образний перехідник, коефіцієнт втрат буде 2+3=5 м.

Тип приводу

Як і яку вибрати мотопомпу в залежності від споживаних ресурсів? Даємо коротку характеристику основних видів моторів.

Бензиновий

1.jpeg



Як правило, моделі, що працюють на бензині, належать до побутових. Вони відносно малопотужні, їх середня продуктивність - до 2 тис. Л/хв. У порівнянні з дизельними дешевше, але зате витрата на паливо вище, а моторесурс - нижче.







Дизельний

На дизельному паливі працюють професійні пристрої, де важлива висока продуктивність і потужність. Вони більш гучні, ніж бензинові, з підвищеним крутним моментом, але економічніше.

Електричний

Чи не найпоширеніший тип мотопомп. Техніка не мобільна, як дизельні та бензинові аналоги, вона менш потужна, але працює тихо, а ще може використовуватися на вулиці і в приміщеннях. Мотопомпи на рідкому паливі експлуатуються тільки на відкритому повітрі через вихлопних газів!

Крім цих трьох видів, є газові мотопомпи, які підключаються до магістралі або балона, але вони зустрічаються дуже рідко.

Переваги та поради при виборі

Серед основних переваг мотопомп:

  • Мобільність (крім електричних). Компактні моделі не викликають труднощів з переміщенням і зберіганням, вони легкі і займають мало місця. Більш потужні аналоги зазвичай оснащені коліщатками, які спрощують транспортування.
  • Можливість працювати майже де завгодно (знову крім електричних). Для дизельних і бензинових пристроїв необхідно тільки взяти з собою паливо, і можна працювати в будь-якій місцевості.
  • Багатофункціональність. Хоч вибір мотопомпи та залежить від конкретних завдань, більшість моделей можна використовувати по-різному, наприклад, для поливу рослин і облаштування басейну.
  • Простота експлуатації. Користуватися мотопомпою зможе будь-яка людина, досить тільки не забувати про паливо і попередньо вивчити інструкцію.
Важливо: непорушне правило - враховуйте тип рідини. Техніку для чистої води можна застосовувати для забруднених рідин, інакше вона вийде з ладу.

Трохи про вибір мотопомпи в залежності від місця застосування і продуктивності:

  • Для невеликого садового або дачного ділянки площею до 6 соток - 200-250 л/хв або 30 кубометрів на годину.
  • Для автономного водяного постачання приватного будинку - 30-60 кубометрів на годину.
  • Для комунального господарства (відкачування води з підвалів), а також для організації басейну у дворі - 500-1000 л/хв.
  • Для будівництва і забору води з водойм, котлованів - 1300 л/хв і вище або від 60 м3/год.

Точний розрахунок для вибору мотопомпи

Як правильно вибирати мотопомпу? Знайти конкретну модель можна по потужності, і ми розповімо про спосіб її розрахунку, щоб техніка вирішувала конкретно ваші завдання.

Для розрахунку необхідно визначити висоту всмоктування і продуктивність, на основі чого дізнаємося потужність.

Які параметри потрібні для розрахунку:

  • Нє - висота еквівалентна; ​​
  • Н - висота зони викиду в порівнянні з рівнем забору рідини;
  • Нd - на якій висоті знаходиться помпа від рівня викиду;
  • Нs - висота помпи в порівнянні з рівнем забору рідини;
  • Pr - тиск на виході, де 1 бар дорівнює 10 м;
  • L - загальна довжина шланга;
  • Ls - довжина шланга від місця забору до помпи;
  • Ld - довжина шланга від помпи до місця викиду;
  • K - значення гідравлічних втрат (вказувалося в таблиці вище).

Які формули знадобляться:


Не=Н+0,25L
Н=Нs+Нd+Pr
L=Ls+Ld+К


Вирахувавши всі значення, ви легко виберете мотопомпу по її технічним характеристикам, зазначеним виробником в інструкції. Пам'ятайте, що продуктивність треба визначати в залежності від виду і часу робіт. Наприклад, для перекачування води її значення повинно бути високим, якщо цікавить полив, але необхідно враховувати тиск в дощовиків і довжину шланга, при організації водопостачання важливо тиск.

Що стосується безпосередньо потужності, її можна дізнатися з графіка залежності від висоти підйому і витрати, який є в кожній інструкції виробника.

Якщо ж з розрахунком виникли труднощі, телефонуйте або пишіть менеджерам нашого магазину - проконсультуємо і порадимо конкретну модель.



Товари в статті

Також Вас може зацікавити


!***!дана знижка застосовується при реєстрації через цю форму і діє тільки на одне замовлення з необмеженою кількістю товару в кошику

Натискаючи на кнопку, я приймаю 
умови угоди.