Як обрати проточний водонагрівач?

Статті
30.06.2021 18:00

Як обрати проточний водонагрівач?

Зміст

Вибір проточного водонагрівача - гарне рішення, коли треба організувати безперебійну подачу гарячої води. Пристрій встановлюють, якщо відсутнє централізоване гаряче водопостачання, гарячу воду часто відключають, в офісних будівлях, приватних будинках, віддалених від комунікацій, і в інших ситуаціях. Ця техніка виграє у традиційного бойлера компактністю, простотою монтажу і порівняно низькою ціною. У статті розглянемо, як вибрати проточний водонагрівач, які у нього переваги і на що треба орієнтуватися.

Що таке водонагрівач

У назві пристрою і укладена її функція - нагрівання води. У проточних водонагрівачів немає резервуара, вода нагрівається в момент проходження через них, тобто техніка монтується безпосередньо в систему. Якщо ви в сумнівах, як вибрати - проточний водонагрівач або бойлер, ось кілька аргументів на користь першого:

  • Він компактний, для нього не треба шукати місце, він поміститься навіть в дуже маленькому за площею приміщенні, його не буде видно.
  • Вода гріється моментально, не потрібно чекати, поки прогріється бак, немає проблеми «тепла вода закінчилася».

Але є і свої особливості. Кран водонагрівач працює від електрики, а тому створює додаткове навантаження на мережу. Це означає, що проводка в будинку повинна бути новою і розрахованої на велику кількість підключених приладів. В іншому випадку доведеться організовувати окрему лінію, що може вилитися в копієчку.

Припустимо, що з електромережею все в порядку, і питання у вас тільки один: який проточний водонагрівач краще? Щоб відповісти, треба розглянути пристрої різних типів, проаналізувати їх особливості, плюси і мінуси.

Як вибрати водонагрівач проточний: особливості пристроїв і важливі параметри.

Конструкція і принцип роботи

Конструктивно всі типи водонагрівачів схожі. Їх основні «компоненти» - це:

  • Корпус - може бути виготовлений з металу або пластику. На перший погляд металевий здається надійніше, проте сучасний пластик по характеристиках не гірше металу, а за деякими показниками навіть перевершує його. Наприклад, не піддається корозії, служить довше, стійкий до різних ушкоджень.
  • Нагрівальний елемент. Це спіралі або Тени сухого або мокрого типу. Який проточний водонагрівач купити за цим параметром? Сухий ТЕН захищений від контакту з водою, так як розміщується в трубці. За рахунок цього він менш схильний до корозії, на нього більш тривала гарантія, проте він дорожче. Якщо цікавить модель подешевше, придивіться до пристроїв з «мокрими» нагрівальними елементами. Вони швидше зношуються через корозію, але легше змінюються. До того ж можна поставити хороший фільтр для води, щоб збільшити термін експлуатації деталі.
  • Терморегулятор. Контролює роботу Тена, забезпечує нагрів води до конкретної температури. У моделей більш високого класу є електронний блок управління, на якому можна задати бажані настройки нагріву. Якщо ви думаєте, як вибрати проточний водонагрівач для душа, пристрій з терморегулятором - гарне рішення.
  • Датчик протоку води. З цим елементом все просто: при відкриванні крана пристрій включається і починає гріти воду.

1111.jpg

Прилад функціонує так: датчик реагує на надходження води, нагрівач включається в роботу, з крана тече гаряча вода. В середньому температура становить +40 ... + 60 ° С, якщо інше не задано користувачем самостійно.

В цілому конструкція і принцип роботи досить прості, однак питання про те, який проточний водонагрівач краще купити, все одно залишається актуальним. Щоб відповісти на нього, розберемося в параметрах і характеристиках детальніше.

Відмінності напірних і безнапірних пристроїв

Є дві групи нагрівачів - створюють напір (з високим тиском) і працюють без нього (тиск дорівнює атмосферному).Який проточний водонагрівач вибрати? Все залежить від того, де вам потрібна гаряча вода. Якщо по всій квартирі, то потрібно напірна модель, в одному конкретному крані - безнапірна.

Напірні нагрівачі монтуються в стояку і забезпечують гарячою водою всю квартиру або будинок, тобто працюють на кілька точок одночасно. На них діє тиск всього магістрального потоку. Можуть підключатися до однієї фазі або трьом (до 12 і 30 кВт відповідно).

Безнапірні встановлюються безпосередньо у того крана, з якого потрібна подача гарячої води. У більшості моделей в комплекті йде змішувач. Це раціональне рішення для дач, де проживають тільки в теплий період. Наприклад, в раковині завжди буде гаряча вода, а душ організований літній.

Як вибрати проточний водонагрівач за потужністю?

Це один з головних параметрів, від якого залежить покупка. Важливі моменти:

  • Якщо будинок старий, проводка майже зносилася або просто не розрахована на високі навантаження, максимально допустима потужність приладу - 6 кВт (а краще менше).
  • Подумайте, для чого вам потрібен нагрівач, скільки точок збираєтеся забезпечити. Наприклад, для комфортного прийняття душу потрібна техніка потужністю від 7-8 кВт, а її установка неможлива при старій електропроводці.
  • Сезон має значення. Швидше за все, ви помічали, що взимку холодна вода стає просто крижаною, влітку ж вона тепліше. Які проточні водонагрівачі вибирають для будинків, де проживають не постійно, а лише влітку? Раціональним рішенням буде покупка малопотужних пристроїв. «Вихідна» температура води в теплий період - близько 15 ° С, і техніка з легкістю прогріє її до прийнятних 40 ° С. Якщо ж це зима, то початкова температура буде всього 5 ° С, а тому потрібен більш потужний нагрівач, щоб досягти все тих же 40 градусів.

Важливо: якщо потужність пристрою перевищує 8 кВт, його треба підключати до трьох фаз.

Якої потужності вибрати проточний водонагрівач, коли проводка стара, а потреби в гарячій воді великі? В такому випадку краще зупинитися на накопичувальних приладах - бойлерах. Хоч вони громіздкі, дорогі і не завжди зручні через тайм-ауту, їх потужність порівнянна зі звичайними електричними чайниками. Ще можна замінити проводку, але це складніше, особливо в старих будинках.

Проточний водонагрівач електричний: як вибрати по продуктивності?

Цей параметр вимірюється в літрах за хвилину, залежить від потужності і вказується в технічних характеристиках пристрою. Важливий момент: продуктивність самого нагрівача повинна відповідати продуктивності крана або душа (тобто точки, в якій його використовують). Однак продуктивність 10-12 л/хвилину - рідкісне явище, та й потужність буде занадто високою. Вихід - регулювання температури і продуктивності краном. Наприклад, чим вище тиск води, тим більше продуктивність, але нижче температура, і навпаки.

Якщо розглядаєте проточні водонагрівачі Aquatica, але сумніваєтеся, який вибрати по продуктивності і потужності, зателефонуйте або напишіть співробітникам нашого магазину. Вони порадять модель для квартири, приватного або дачного будинку, яка закриє всі потреби в гарячій воді.

Як вибирати водонагрівач проточний за типом управління?

Про управління пристроєм ми вже згадували, тепер розберемося докладніше. Всі прилади можна об'єднати в дві групи - з гідравлічним (механічним) або електронним управлінням. Перші - найпростіші і дешеві пристрої. Як правило, вони оснащені перемикачем ступеневої типу або зовсім виробляються без нього - тоді можливість коригувати натиск і температуру відсутня.

Якщо перемикач все ж є, то при натисканні на кнопку змінюється положення штока, в залежності від чого додається або зменшується температура/натиск.

Низька ціна - мабуть, єдиний плюс такої техніки. З мінусів - може зовсім відмовитися працювати при слабкому напорі в магістралі, не можна виставити точну температуру, настройки не зберігаються.

Якщо не знаєте, який проточний водонагрівач вибрати для душа, радимо розглянути моделі з електронним управлінням. Вони оснащені датчиками і мікропроцесорами, швидко реагують на зміни умов, підлаштовуючись під них. Наприклад, при зменшенні напору в магістралі вони автоматично знизять температуру, щоб «домогтися» відповідності заданим вами налаштувань. Можливість точно налагодити прилад - головний плюс електронного управління, мінус ж - висока ціна.

Так який вибрати проточний водонагрівач? Якщо в гарячій воді потребує всього одна точка, можна ставити механічний. Коли потрібно забезпечити ГСВ всю квартиру або будинок, краще заплатити більше, алемонтувати нагрівач з електронним управлінням.

22.jpg

Як правильно вибрати електричний проточний водонагрівач: додаткові поради

  • Кількість точок споживання. Мається на увазі, напірна або безнапорная модель потрібна, про що ми вже говорили. Але що робити, якщо напірну з якихось причин поставити не можна? Як вибрати проточний водонагрівач для квартири, якщо проводка стара, але потрібно забезпечити всі крапки? Тут варіантів два: або ставити малопотужні пристрої на кожну точку (але попередньо подумайте, наскільки це раціонально), або придивлятися до бойлерів.
  • Клас захисту від попадання вологи всередину корпусу. Для безпеки електричні прилади повинні бути надійно захищені від проникнення вологи. Особливо це важливо для техніки, призначеної для монтажу в ванній кімнаті.
  • Додаткові можливості - захист від перегріву, максимальна і мінімальна температура. Це не обов'язкові, але корисні функції, на які теж звертають увагу при виборі проточного водонагрівача. Вони спрощують використання і роблять його безпечнішим.
  • Бренд. Грає роль навіть не відома виробника, а більше популярність торгової марки, можливість швидко знайти заміну деталей, якщо вони вийдуть з ладу. Краще брати техніку, запчастини на яку продаються в багатьох магазинах, ніж маловідомий бренд - іноді відремонтувати пристрій дуже складно.
  • Витрата електрики. Як підібрати проточний водонагрівач, щоб числа в квитанціях за комунальні послуги не дуже лякали? Раціонально оціните рівень споживання, порахуйте, скільки точок треба підключити до гарячого водопостачання, подивіться, скільки споживає конкретна модель. Якщо хтось із знайомих вже поставив такий прилад, поспілкуйтеся з ними, сходіть в гості, щоб побачити його на власні очі і зрозуміти, як підбирати проточний водонагрівач.
  • Якщо пристрій потрібно для дачі, і проживати ви там будете тільки влітку, на час холодного сезону краще зняти прилад і забрати з собою. У нього є конкретні вимоги до умов зберігання, і забезпечити їх в будинку без опалення складно.

Особливості монтажу

Ви вже знаєте, як правильно вибрати проточний водонагрівач, може, вже навіть знайшли свою модель. Залишається одне питання: як його встановити? Декілька порад:

  • Перед роботами обов'язково вивчіть інструкцію, подивіться, як пристрій повинен бути розташоване. Перевертати його заборонено.
  • Якщо збираєтеся кріпити до цегельних або бетонних стін, в якості кріпильних елементів вибирайте дюбелі. Для установки на гіпсокартон є «моль», проте монтувати нагрівач на такі стіни не радимо.
  • Незалежно від того, який вибрали проточний водонагрівач, підключати його до мережі потрібно через пристрій захисного відключення (УЗО). Ця вимога особливо актуально, коли функції автоматичного відключення у приладу немає.
  • Для підключення потрібен трижильний кабель з міді, обов'язково пристрій заземлення.
  • Для зручності монтажних і демонтажних робіт в підвідних трубах, якщо це напірне пристрій, встановіть кульові крани.
  • У безнапірних нагревателях патрубок всього один - він потрібен для холодної води.
  • Монтаж електроприладу треба довіряти фахівцям - навіть якщо ви добре уявляєте його конструкцію і впевнені в своїх силах, краще не ризикувати і запросити майстра.

Все ще думаєте, як правильно вибирати проточний водонагрівач? Телефонуйте або пишіть нам - порадимо модель для дому та розповімо все, що залишилося не зовсім зрозумілим.


Товари в статті

Також Вас може зацікавити


!***!дана знижка застосовується при реєстрації через цю форму і діє тільки на одне замовлення з необмеженою кількістю товару в кошику

Натискаючи на кнопку, я приймаю 
умови угоди.